- Huiseigenaren willen hun woning best verduurzamen, maar zijn tegen verplichte maatregelen.
- Uit een peiling van de Vereniging Eigen Huis blijkt dat bijvoorbeeld een verplichte aanschaf van warmtepompen niet populair is.
- Verder willen veel huiseigenaren best meedenken over kleiner wonen.
- Lees ook: Zoveel kan je huis meer waard worden door hoger energielabel: van E naar B levert gemiddeld ruim €30.000 aan waarde op
Huiseigenaren zijn niet tegen verduurzaming van hun woning, maar willen daar graag zelf controle over houden. Overheidsmaatregelen om verplicht een warmtepomp aan te schaffen of van het gas af te gaan worden niet gewaardeerd.
Dat blijkt uit een maandag gepresenteerd onderzoek van belangenclub Vereniging Eigen Huis (VEH), waarover onder meer het Financieele Dagblad schrijft.
Uit de peiling onder bijna 85.000 leden van de VEH komt naar voren dat 70 procent van de huiseigenaren tegen verplichte verduurzaming is.
Huiseigenaren willen zelf beslissen wanneer ze voor een bepaalde vormen van verduurzaming kiezen. Ze vinden subsidie vaak noodzakelijk om bijvoorbeeld zonnepanelen aan te schaffen of over te gaan te isolatie van spouwmuren.
Het vorige kabinet Rutte IV wilde een plicht invoeren om vanaf 2026 bij de aanschaf van een nieuwe cv-ketel ook een hybride warmtepomp te nemen. Dat plan is echter geschrapt door het nieuwe kabinet-Schoof. Dit valt dus in goede aarde bij veel huiseigenaren.
Huiseigenaren vinden verkassen naar kleinere woning geen probleem
Uit het onderzoek van de VEH blijkt ook dat een meerderheid van de huiseigenaren bereid is om genoegen te nemen met een huis dat kleiner is dan hun huidige woning. Veel eigenaren vinden ook dat meer grote woningen moeten worden opgesplitst.
Bijna twee derde van de ondervraagden zegt genoegen te willen nemen met een kleiner huis. Een even grote groep vindt dat gemeenten actief moeten meedenken over het splitsen van grotere woningen. Zo denkt 15 procent van de ondervraagden dat hun eigen woning geschikt is om op te delen. De helft van hen overweegt dit serieus.
Het splitsen van grotere woningen kan het woningtekort fors terugdringen, zegt VEH-directeur Cindy Kremer. Met 4,6 miljoen koopwoningen in Nederland zou dit volgens haar kunnen leiden tot zo'n 350.000 extra wooneenheden. "Dit is een kans die zowel kabinet als gemeenten moeten grijpen".
De Vereniging Eigen Huis is met ruim 800.000 leden de grootste consumentenorganisatie voor eigenwoningbezitters en viert dit jaar haar 50-jarig bestaan.